Informații Recuperare Date

Recuperarea datelor de pe SSD-uri

In ultimul timp SSD-urile au inceput ca castige teren in fata hard disk-urilor clasice in special in noile generatii de laptop-uri. Capacitatile in crestere, preturile in scadere, rezistenta mult mai mare la socurile mecanice precum si viteza de lucru net superioara le recomanda ca solutie standard de stocare a datelor.  Insa ca orice alt dispozitiv de stocare si SSD-urile sunt predispuse la pierderea datelor iar provocarile pe care le intalnim in recuperarea datelor sunt mai mari decat in cazul hard disk-urilor. Procedurile de recuperare sunt mult mai complexe datorita particularitatilor din procesul de fabricatie ale acestora. Spre deosebire de HDD-uri, SSD-urile stocheaza informatia in chip-uri de memorie care nu au parti in miscare, eliminandu-se astfel problemele cauzate de defectarea capetelor de citire/scriere sau a motorului. Insa aceste chip-uri sunt supuse deteriorarilor fizice iar algoritmii de stocare a informatiei sunt deosebit de complexi. Practic recuperarea datelor de pe astfel de dispositive, in cazul in care acestea sunt defecte, implica citirea chip-urilor de memorie si decodarea algoritmului folosit la stocarea datelor. Datele sunt stocate dinamic, ceea ce face recuperarea foarte specializata si consumatoare de timp. Se poate face o comparatie relativa intre gasirea algoritmului de stocare a datelor unui SSD si cea a recuperarii datelor de pe un sistem RAID cu 16 sau 32 de disk-uri. Timpul necesar pentru recuperarea datelor este dificil de estimat deoarece este dependent de mai multi factori: dimensiunea pierderilor de date,  efortul necesar pentru decodarea datelor, etc. Modul in care datele sunt stocate in chip-uri difera de la producator la producator, de la model la model, de la controler la controler.

Deoarece tehnologia SSD este relativ noua, cercetarile cu privire la dezvoltarea de solutii de recuperare sunt inca in faza incipienta. Faptul ca unii producatori cripteaza continutul chip-urilor de memorie complica foarte mult procesul de recuperare a datelor ducand in unele cazuri la imposibilitatea recuperarii acestora.

Articole similare
Informații Recuperare Date Înțelegerea procesului de recuperare a datelor

Recuperarea datelor este procesul prin care se foloseste un numar mare de metode neconventionale pentru accesarea datelor pierdute sau inaccesibile, datorita unor disfunctionalitati hardware/software sau a unor erori ale utilizatorilor. Afla care sunt!

Informații Recuperare Date Analiza disk-urilor desfăcute la partea mecanică

Recuperarea datelelor de pe disk-urile care au fost desfacute de catre persoane neavizate a ridicat si va ridica intotdeauna probleme. Probleme initiale ale suportului de stocare raman mult in umbra noilor probleme generate de manipularea incorecta a acestuia.

Informații Recuperare Date WD My Passport 2TB – Studiu de caz

Un disk extern a ajuns in laboratorul nostru pentru recuperarea datelor. Clientul avea obiceiul sa-l conecteze si sa-l deconecteze tinandu-l in mana si miscandu-l in timpul functionarii. Datele erau recuperabile in mare parte, insa lucrurile s-au complicat intre timp.