Baza de cunoștințe

Ce hard disk ar trebui să-mi cumpăr?

Durata de viata si fiabilitatea sunt doua atribute, care ar trebui sa contureze raspunsul la aceasta intrebare, ce ne este adresata, nu de putine ori, de catre clientii nostri.

Piata hard disk-urilor este intr-o dezvoltare si evolutie continua si ceea ce astazi poate fi recomandat, maine poate fi total nerecomandat. Asadar, un producator poate lansa un produs de succes la un moment dat si peste 3-4 luni poate lansa un altul, care se poate dovedi o catastrofa totala. Din acest motiv o sa incercam sa creionam raspunsul la intrebarea din titlu, bazandu-ne pe statisticile publicate de marii furnizori de servicii de stocare precum si pe experienta dobandita in urma solutionarii cu succes a diverselor incidente de pierdere a datelor primite de la clienti, in laboratorul nostru de recuperari date (https://www.quartz.ro).

Se pare ca la ora actuala cea mai mare rata de defectare o au disk-urile Seagate de 1.5TB si 3TB, urmate de disk-urile de 4TB. In topul negativ urmeaza disk-urile Western Digital de 3TB si 1TB. Disk-urile Hitachi de capacitate similara se pare ca sunt mult mai fiabile. Probabil ca cea mai mare rata de incidente o genereaza disk-urile Seagate ST1500DL003, ST31500341AS, ST31500541AS, ST3000DM001, ST32000542AS, ST33000651AS, ST4000DM001. Disk-urile Western Digital din seriile WD10EADS (Green), WD30EFRX (Red) si WD10EACS (Green) s-au comportat putin mai bine decat disk-urile de la Seagate. Disk-urile Hitachi din seriile Deskstar 7K2000 (HDS722020ALA330), Deskstar 5K3000 (HDS5C3030ALA630), Deskstar 5K4000 (HDS5C4040ALE630), Deskstart 7K3000 (HDS723030ALA640) au prezentat relativ putine incidente de pierdere a datelor.

Asadar, daca s-ar putea face un top al fiabilitatii , disk-urile Hitachi s-ar afla pe primul loc , iar disk-urile Seagate pe ultimul loc. Si cei de la Samsung au produs disk-uri foarte fiabile, insa se preconizeaza ca odata cu achizitia diviziei de catre Seagate, disk-urile Samsung vor disparea complet de pe piata. Si cei de la Hitachi au vandut divizia de hard disk-uri. Cea de 2.5” (notebook) a mers catre Western Digital, iar disk-urile de 3.5” au inceput sa fie brand-uite Toshiba. Hitachi va disparea de pe piata ca producator de hard disk-uri. Probabil, cu timpul vor ramane doar doi mari producatori: Western Digital si Seagate, fiecare cu minusurile si plusurile sale, iar pentru noi, ca si utilizatori finali raspunsul la intrebarea “Ce hard disk ar trebui sa cumpar?” va fi din ce in ce mai usor de gasit.

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.