Baza de cunoștințe

De ce nu se pot recupera datele suprascrise

Recuperarea datelor sterse de pe un hard disk este in general posibila deoarece in realitate acestea nu sunt sterse fizic. Practic, stergand un fisier se sterg numai informatiile despre stocarea acestuia la nivelul sistemului de fisiere, toate sectoarele utilizate de acest fisier pe disk fiind marcate ca disponibile, urmand a fi folosite in viitor pentru stocarea altor fisire. Asadar, atat timp cat spatial fizic de pe disk in care se afla acel fisier nu este suprascris, respectivul fisier se poate recupera. Insa, daca a fost suprascris, de ce nu mai poate fi recuperat? Pentru a raspunde la acesta intrebare, sunt necesare cateva explicatii cu privire la modul de stocare al informatiilor digitale.

Informatia digitala este memorata in bytes (octeti), care sunt o structura de 8 biti. Pentru reprezentarea bitilor se foloseste sistemul binar, adica fiecare bit poate avea doar doua valori (0 sau 1). Asadar, toate datele sunt stocare ca insiruiri de 0 si 1. Suprafetele platanelor sunt acoperite cu un strat cu proprietati magnetice, divizat in mici zone (domenii magnetice). Directionalitatea magnetizarii acestor mici domenii magnetice, ce poate avea decat doua sensuri, este practic reprezentarea la nivel fizic a celor doua valori: 0 si 1. Tipul polarizarii, orizontale sau perpendiculare, precum si alte aspecte tehnice depasesc cu mult scopul intelegerii suprascrierii datelor.

Atunci cand datele sunt suprascrise, acele domenii magnetice, de care vorbeam mai sus sunt remagnetizate, printr-un proces ireversibil, care practic distruge informatia stocata anterior in acele locatii.

Vorbind strict teoretic, daca raman urme reziduale din magnetizarea anterioara remagnetizarii (suprascrierii) – o remanenta magnetica a inregistrarii, ar fi posibila o recuperare partiala a datelor anterior suprascrierii, insa pentru acest lucru sunt necesare tehnologii extrem de scumpe, disponibile decat serviciilor guvernamentare din tarile foarte dezvoltate. Nici o companie civila din lume nu detine tehnologii capabile sa recupereze date suprascrise, asadar putem spune ca acest lucru este realmente imposibil.

Pentru detalii si explicatii suplimentare, precum si pentru solutii concrete va rugam sa contactati specialistii QUARTZ Data Recovery.

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.