Baza de cunoștințe

De ce nu se repară hard disk-urile?

In urma recuperarilor de date de pe hard disk-uri, foarte multi clienti ne adreseaza urmatoarele intrebari: “Hard disk-ul defect nu se poate repara? Datele recuperate nu se pot returna pe el?”. Intrebarile sunt legitime, mai ales in contextul in care, achizitionarea unui alt hard disk implica costuri suplimentare, conexe recuperarii de date. Din pacate, raspunsul la aceaste intrebari este categoric NU. Motivele sunt foarte bine intemeiate si paradoxal, sunt in avantajul clientului.

Totul pleaca de la faptul ca pentru hard disk-urile defecte nu exista centre autorizate de reparatii. Repararea acestora (care de cele mai multe ori se rezuma la dezasamblarea totala si refolosirea componentelor functionale) se face doar in centre afiliate producatorilor, de pe langa fabricile acestora. Prin urmare, pentru hard disk-uri nu o sa gasim niciodata manuale de service sau piese de schimb. Repararea temporara a disk-urilor defecte pentru recuperarea datelor implica de cele mai multe ori “demontarea” unuia sau a mai multor disk-uri functionale similare pentru a obtine piesele de schimb necesare. Din acest punct de vedere, repararea disk-urilor nu este justificata.

Un alt aspect important, este starea suportului de inregistrare (suprafata platanelor). Daca acestea au suferit avarii in urma unor socuri mecanice sau pur si simplu au “imbatranit” si si-au pierdut proprietatile de stocare a informatiei, disk-ul nu mai poate fi reparat. In alta ordine de idei, un disk care a suferit interventii la partea mecanica (prin schimbarea capetelor de citire/scriere sau a motorului), niciodata nu va mai putea functiona la parametrii initiali, decat daca va trece din nou prin procedurile de recertificare/testare din fabrica, procedura ce implica rescrierea servo track-urilor, refacerea adaptivelor, etc. Din pacate, aceste operatiuni nu se pot face corespunzator decat in fabrica producatoare, datorita echipamentelor si tehnologiei necesare.

Din pacate, un disk reparat nu va mai prezenta niciodata incredere intr-o functionare corecta si lipsita de viitoare incidente ce pot duce la necesitatea recuperarii datelor.

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.