Baza de cunoștințe

Despre Camera Albă (Clean Room)

In momentul in care va hotarati sa alegeti o companie cu ajutorul careia sa va recuperati datele pierdute, este important sa va asigurati ca aceasta detine si lucreaza intr-un laborator dotat cu Camera Alba (Clean Room). Dar ce este Camera Alba sau Clean Room-ul?

Camera Alba este un spatiu special amenajat, in interiorul caruia aerul este filtrat astfel incat sa nu contina particule de praf si/sau alte impuritati care pot afecta functionarea normala a unui hard disk. Utilizarea unei astfel de incaperi in vederea asigurarii conditiilor optime recuperarii datelor presupune respectarea unor norme si reguli mai speciale: tehnicienii trebuie sa poarte halate si incaltaminte speciala, capul trebuie sa fie in permananta acoperit pentru a nu se permite desprinderea firelor de par, usile se deschid decat atunci cand se face accesul, etc. Cu alte cuvinte, trebuie redusa la minim prezenta prafului si a factorilor care il pot genera. Aerul din interior este filtrat cu ajutorul unor sisteme HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) dotate cu filtre HEPA (High Efficiency Particulate Air) asigurand standardul de puritate si calitate al aerului necesar operarii cu hard disk-urile desfacute.

Rata de succes in recuperarea datelor este indiscutabil mai mare atunci cand se foloseste o asemenea camera deoarece sunt eliminati o serie de factori perturbatori ai intregului proces. Pentru a intelege rolul si importanta unei camera albe in procesul de recuperare trebuie explicate cateva aspecte privitoare la constructia hard disk-urilor. In interior, HDD-ul contine un ansamblu mecanic de foarte mare precizie care este alcatuit din capetele de citire/scriere puse in miscare de catre actuator dar si din platanele pe suprafata carora exista un strat magnetic necesar inregistrarii datelor, care sunt puse in miscare de un motor central (spindle motor). Actuatorul pune in miscare capetele de citire/scriere, pozitionand capetele deasupra informatiei dorite iar acestea o citesc sau o scriu in functie de comanda primita. Aceste capete niciodata nu trebuie sa atinga in timpul functionarii suprafata platanelor in zonele in care sunt inregistrate date. Atunci cand acest lucru se intampla, capetele deterioreaza suportul magnetic iar ulterior se defecteaza si ele. Practic in timpul functionarii, capetele plutesc pe o perna de gaz (in general aer, iar mai nou, in unele disk-uri, heliu) formata datorita rotatiei disk-urilor cu aproximativ cateva mii de rotatii pe minut. Inaltimea de zbor a capetelor este de 2 – 4 microni. In momentul in care se fac interventii la mecanica disk-ului fara utilizarea unei camere albe, particule de praf microscopice pot ajunge in interiorul disk-ului, iar in timpul functionarii pot distruge noile capete de citire precum si suprafata de inregistrare, adica datele stocate pe acel disk. Pentru a intelege mai bine acest proces, va rugam sa analizati figura alaturata.

S-a stabilit experimental ca pentru a putea lucra in deplina siguranta cu disk-urile, camerele albe folosite trebuie sa indeplineasca standardele ISO 14644-1 – ISO Class 5 sau FED STD 209E – Class 100. In principiu cele doua standarde sunt echivalente si implica un numar maxim de particule de 100 intr-un picior cub de aer (sau 223 intr-un metru cub).

QUARTZ Data Recovery este prima companie romaneasca care detine si lucreaza intr-o camera alba conforma cu Clasa 100, special construita pentru analiza si depanarea partii mecanice a disk-urilor, etapa necesara in recuperarea datelor. Mai multe informatii puteti gasi pe https://www.quartz.ro.

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.