Baza de cunoștințe

Masina universală de recuperat date. Realitate sau mit?

Recuperarea datelor este un proces complex care presupune parcurgerea unor etape specifice, in functie de factorii si contextul care au determinat pierderea datelor. Numai specialistii in domeniu, pe baza informatiilor si a experientei acumulate de-a lungul timpului pot stabili un diagnostic corect al fiecarui caz ce presupune recuperare de date, diagnostic ce necesita modalitati de interventie si solutionare a cazului ce trebuiesc particularizate in functie de caracteristicile fiecarui caz.

Unele persoane cred ca cei care se ocupa cu recuperarea de date au o “masinarie-minune” care poate rezolva orice problema. Practic, se crede ca inginerii care recupereaza date extrag platanele hard disk-urilor si le introduc in acesta masina care recupereaza datele in mod automat. Cu toate ca unele companii au incercat sa construiasca un astfel de dispozitiv, rezultatele au fost mai mult decat dezamagitoare. Practic, in realitate NU EXISTA o asemenea masinarie.

Presupunand totusi ca ar exista, cu siguranta nu ar putea rezolva toate cazurile de recuperare a datelor. In foarte multe din aceste cazuri, in special al celor in care pierderea de date a survenit in urma unor socuri mecanice, distrugerile provocate suportului de inregistrare poate impiedica orice sansa de recuperare a datelor. Platanele hard disk-urilor sunt acoperite cu un strat subtire de material magnetic, iar in momentul in care capetele de citire/scriere ating acest strat in timpul functionarii, datele aflate in zona de impact se pierd pentru totdeauna.

Revenind la “masinaria-minune” se poate trage concluzia ca problema principala in construirea unui asemenea dispozitiv este data de numarul imens de modele de hard disk-uri de la diversi producatori. Fiecare model are arhitectura sa interna, ce foloseste proprii algoritmi de codificare a datelor. Acesti algoritmi difera de la un model la altul, de la producator la producator si o data cu cresterea densitatilor de inregistrare, acestia sunt in permanenta modificati pentru a face fata noilor cerinte de codare a informatiei. Avand in vedere faptul ca producatorii nu ofera nici un fel de suport pentru a cunoaste acesti alogoritmi, in fiecare caz va fi nevoie de reverse engineering (ingineria inversa) pentru a-i descoperi, intelege si ulterior implementa intr-o potentiala masina universala de recuperat date.

Astazi, falsa existenta si eventuala utilizare a unui astfel de instrument este folosita de unele companii ca element de marketing in manipularea potentialilor clienti. Pe Internet se gasesc numeroase referiri cu privire la acesta, iar unii utilizatori neavizati si amatori de fabulous nu ezita sa povesteasca despre ceva ce ei cred ca exista dar nu au vazut niciodata.

Vorbind concret, datele se recupereaza reparand temporar hard disk-urile defecte, uneori stricand alte 2-3 disk-uri functionale similare, care practic devin consumabile in timpul procesului de recuperare date (da, acesta este unul din motivele pentru care astfel de servicii nu sunt chiar ieftine si nu sunt adresate celor amatori de chilipiruri). Pentru a eficientiza procesul de recuperare a datelor, viitoarele progresele tehnologice vor fi axate pe procedura slefuirii platanelor pentru indepartarea elementelor care pot duce la distrugerea repetata a capetelor de citire/scriere si pe reaplicarea stratului de lubrifiant protector pentru a stabiliza procesul de recuperare. Mai multe detalii puteti gasi pe https://www.quartz.ro.

O parere unanim acceptata de catre specialistii in domeniu, este aceea ca o potentiala masina automata si universala de recuperat date este o simpla utopie.

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.