Prețul recuperărilor de date
Procesul de recuperare a datelor implică cunoștințe avansate, dispozitive hardware și software speciale, piese de schimb și nu în ultimul rând foarte multă muncă. Din cauza acestor considerente, astfel de servicii nu sunt întotdeauna ieftine. Valoarea tuturor resurselor utilizate într-o recuperare de date trebuie să se regăsească în prețul final al recuperării de date. Datorită faptului că recuperarea datelor este o afacere de nișă, de foarte multe ori clientul nu are idee despre ce înseamnă un preț rezonabil pentru astfel de servicii.
Prețul este influențat în primul rând de natura defectului suportului de stocare a datelor, dar și de gravitatea acestuia. De exemplu, recuperarea datelor de pe un disk lovit poate costa între 150 și 300 de euro, în funcție de gradul de avariere al acestuia, de disponibilitatea și costul pieselor de schimb, de numărul de ore de muncă necesare pentru pornirea temporară a dispozitivului defect în scopul obținerii accesului la date.
Dacă ar fi să enumerăm cei mai importanți factori care definesc costurile reale ale unei recuperări de date, trebuie să luăm în calcul următoarele:
+ numărul de ore de lucru necesare pentru remedierea temporară a defectelor în funcție de natura acestora: logică, electrică, mecanică, etc
+ costul pieselor de schimb necesare
+ costurile aferente tehnologiilor necesare (achiziționarea sau dezvoltarea acestora)
+ facilitățile de stocare temporară a datelor clienților
+ asigurarea calității (certitudinea că întotdeauna clienții primesc datele dorite)
+ costurile generate de returnarea datelor către client
+ costurile de mentenanță ale laboratorului precum și costul consumabilelor folosite în cadrul procesului de recuperare
+ training-urile periodice asigurate specialiștilor
+ asigurarea securității informatice pentru protejarea sub toate aspectele a datelor clienților
+ marketingul de promovare al serviciilor
+ salariile și beneficiile oferite angajaților
+ toate costurile generate de taxele și impozitele datorate către autorități
Cuantificând valoarea acestor factori și modul în care fiecare dintre ei condiționează reușita procesului de recuperare a datelor, este lesne de înțeles că astfel de servicii au o anumită valoare.
În acest context, se știe că nu toate firmele care oferă astfel de servicii au aceeași grilă de prețuri, datorită strategiilor și politicilor după care se conduc în desfășurarea propriei activități. Astfel, unele oferă servicii mai calitative, având o rata de succes mai mare, timp de execuție mai redus dar și un suport acordat clientului la un nivel ridicat. Alte firme fac rabat de la aceste aspecte, oferind prețuri mai mici pentru servicii mai limitate. Unele firme preferă să investească în dezvoltare, putând aborda un număr mare de cazuri dificile iar altele se limitează la rezolvarea doar a cazurilor simple, la prețuri mai mici. Unele firme aleg să lucreze corect, plătind taxe și impozite, altele preferă să lucreze pe piața neagră sau gri.
O firmă serioasă nu percepe niciun cost pentru evaluarea posibilităților de recuperare a datelor, dar nici pentru încercările nereușite de recuperare a acestora, deși ambele procese generează costuri, mai ales în cazul în care anterior au fost tentative nereușite de recuperare a datelor (disk-uri desfăcute, formatări eronate, inițializări greșite, etc).
Fără niciun fel de exagerare, procesul de recuperare a datelor poate fi comparat cu spargerea unui seif. La fel cum în cazul spargerii seifului partea cea mai dificilă este găsirea combinației care să îl deschidă urmată ulterior de partea ușoară a extragerii conținutului, într-o recuperare de date, partea dificilă este pornirea temporară a suportului de date și obținerea accesului la fișiere, iar partea usoara este transferarea acestora pe un suport funcțional. Cum în cazul unui seif, după spargere nu este relevant câți bani scoți din el, la fel și într-o recuperare de date, dupa ce obții acces la date este relativ irelevant cât transferi din ele.
QUARTZ Data Recovery face eforturi susținute pentru oferirea de servicii de calitate la prețuri corecte, încercând de fiecare dată sa găsească soluția cea mai bună pentru fiecare situație în parte.
Articole similare
Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!
„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.
Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.