Recuperarea datelor de pe SSD-uri
In ultimul timp SSD-urile au inceput ca castige teren in fata hard disk-urilor clasice in special in noile generatii de laptop-uri. Capacitatile in crestere, preturile in scadere, rezistenta mult mai mare la socurile mecanice precum si viteza de lucru net superioara le recomanda ca solutie standard de stocare a datelor. Insa ca orice alt dispozitiv de stocare si SSD-urile sunt predispuse la pierderea datelor iar provocarile pe care le intalnim in recuperarea datelor sunt mai mari decat in cazul hard disk-urilor. Procedurile de recuperare sunt mult mai complexe datorita particularitatilor din procesul de fabricatie ale acestora. Spre deosebire de HDD-uri, SSD-urile stocheaza informatia in chip-uri de memorie care nu au parti in miscare, eliminandu-se astfel problemele cauzate de defectarea capetelor de citire/scriere sau a motorului. Insa aceste chip-uri sunt supuse deteriorarilor fizice iar algoritmii de stocare a informatiei sunt deosebit de complexi. Practic recuperarea datelor de pe astfel de dispositive, in cazul in care acestea sunt defecte, implica citirea chip-urilor de memorie si decodarea algoritmului folosit la stocarea datelor. Datele sunt stocate dinamic, ceea ce face recuperarea foarte specializata si consumatoare de timp. Se poate face o comparatie relativa intre gasirea algoritmului de stocare a datelor unui SSD si cea a recuperarii datelor de pe un sistem RAID cu 16 sau 32 de disk-uri. Timpul necesar pentru recuperarea datelor este dificil de estimat deoarece este dependent de mai multi factori: dimensiunea pierderilor de date, efortul necesar pentru decodarea datelor, etc. Modul in care datele sunt stocate in chip-uri difera de la producator la producator, de la model la model, de la controler la controler.
Deoarece tehnologia SSD este relativ noua, cercetarile cu privire la dezvoltarea de solutii de recuperare sunt inca in faza incipienta. Faptul ca unii producatori cripteaza continutul chip-urilor de memorie complica foarte mult procesul de recuperare a datelor ducand in unele cazuri la imposibilitatea recuperarii acestora.
Articole similare
Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!
„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.
Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.