Sisteme hibride de stocare
Sistemele hibride reprezintă o combinație între un hard disk normal și un SSD. Așadar, un astfel de sistem combină un HDD care beneficiază de o capacitate mare de stocare însă are dezavantajul unui timp de acces ridicat cu un SSD care pe lângă avantajul de a fi foarte rapid prezintă inconvenientul că dispune de o capacitate limitată de stocare a datelor. Această combinație poate fi de două feluri: o soluție hardware, în care unui HDD îi este adaugată o componentă SSD, ambele gestionate de către un singur controler, rezultând un disk SSHD și o soluție logică, gestionată de sistemul de operare, HDD-ul și SSD-ul fiind elemente disticte. Un bun exemplu în acest caz este Fusion Drive-ul de la Apple. Mai multe detalii puteți găsi aici.
Avantajul acestor soluții este că se poate găsi un compromis rezonabil între capacitatea de stocare, timpul de acces dar și costul sistemului, o componentă deloc de neglijat. Ideea este ca fișiere des folosite de către sistemul de operare sau de către utilizator să fie stocate în partea de SSD iar fișiere mai rar utilizate dar și cele de dimensiune mare să fie stocate pe HDD.
Din punctul de vedere al fiabilității, astfel de sisteme se confruntă cu problemele ambelor componente și în general atunci când una din cele două se defectează (HDD-ul sau SSD-ul), întregul sistem are de suferit. Faptul că datele sunt distribuite pe ambele componente, independent de decizia utilizatorului, face ca recuperarea datelor să fie mai complicată decît în cazul disk-urilor obișnuite. Sistemele hibride sunt soluții relativ recente și încă nu se poate face o estimare cu privire la fiabilitatea acestora pe termen lung.
Deoarece vorbim de o soluție de compromis între un HDD și un SSD, sistemul hibrid rulează mai rapid decât un hard disk normal dar considerabil mai lent decât un SSD. Utilizarea unui SSHD este asemănătoare cu a unui HDD normal, utilizatorul neavând nevoie de cunoștinte speciale pentru instalarea și configurarea sistemului. Un sistem hibrid construit la nivelul sistemului de operare din două drive-uri distincte poate necesita cunoștințe avansate și o foarte bună înțelegere a conceptelor pentru ca datele să fie stocate în mod corect.
Indiferent care din cele două sisteme este folosit, trebuie avut în vedere că sistemele hibride sunt mai predispuse la pierderi de date decât sistemele de stocare convenționale: hard disk-uri sau ssd-uri. Cea mai bună modalitate prin care vă puteți feri de neplăceri este să faceți backup-uri frecvente ale datelor. Este cea mai viabilă soluție pe termen lung de a vă proteja datele. Totuși, în cazul în care nu ați realizat backup și dintr-un motiv sau altul sistemul Dvs hibrid nu mai funcționează, QUARTZ Data Recovery vă poate ajuta să intrați rapid în posesia datelor pierdute. Contactați-ne pentru o recuperare date SSHD.
Articole similare
Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!
„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.
Procesul de recuperare a datelor implică cunoștințe avansate, dispozitive hardware și software speciale, piese de schimb și nu în ultimul rând foarte multă muncă, factori cu influență directă asupra prețului acestui tip de servicii.