Baza de cunoștințe

Soluții de backup a datelor

Pentru ca datele Dvs sa fie in siguranta, o conditie obligatorie este aceea ca acestea sa fie pastrate pe mai multe suporturi. Unul dintre aceste suporturi este hard disk-ul calculatorului Dvs, insa acesta se poate defecta, punandu-va in fata unei mari neplaceri: pierdearea datelor. Evident ca in majoritatea cazurilor datele se pot recupera de pe disk-ul defect, insa sfatul nostru este sa luati in considerare solutii alternative de backup a datelor deoarece acestea sunt sigure iar costurile sunt mai mici decat cele generate de procesul de recuperare.

Solutiile alternative pentru backup-ul datelor sunt variate, fiecare dintre acestea presupunand avantaje si dezavantaje, pe care le vom prezentam in continuare.

HARD DISK-URILE EXTERNE

La ora actuala hard disk-urile externe reprezinta cea mai facila solutie de backup. Acestea se conecteaza la calculator, iar backup-ul se face simplu, manual sau complet automatizat cu ajutorul unor programe dedicate. Sunt disponibile diverse solutii de protectie a datelor, acestea fiind criptate la un nivel suficient de puternic astfel incat sa fie protejate impotriva furtului sau a accesului neautorizat. Dintre avantajele folosirii hard disk-urilor externe putem aminti usurinta in exploatare, dimensiunile relative mici, standardizarea interfetelor (USB sau eSATA), vitezele de transfer mari si costurile relativ mici, ce le fac destul de accesibile. Ca dezavantaje putem sa luam in calcul gradul mare de predispunere la defecte fizice si electrice, precum si posibilitatea de a-l pierde sau de a fi furat. Mai multe despre hard disk-urile externe si recuperarea datelor de pe astfel de dispozitive puteti gasi aici.

SOLUTIILE DE BACKUP ONLINE (CLOUD)

Aceste solutii implica utilizarea de servere dedicate pentru stocarea datelor, iar accesul se face de obicei pe baza unui abonament lunar, insa tot mai multi furnizori de servicii clound ofera gratis capacitati de stocare online de ordinul zecilor de GB. Accesul se face instaland un program care creeaza un folder virtual, ce este legat la contul Dvs de pe serverele respective. Avantajele folosirii unui backup online sunt spatiul mare de stocare, securitatea si accesibilitatea foarte buna, deoarece datele pot fi accesate de aproape oriunde. Insa, utilizarea cloud-ului implica costuri generate de abonamentul catre furnizorul de servicii si este conditionata de prezenta unei conexiuni foarte bune la Internet.

NETWORK ATTACHED STORAGE (NAS-urile)

NAS-urile sunt practic niste servere minimale, dedicate in special stocarii datelor, insa unele pot furniza si servicii de hosting web, mail, streaming audio/video sau supraveghere video. Acestea pot oferi o protectie ridicata a datelor avand in vedere, ca majoritatea suporta mai multe hdd-uri in diverse configuratii RAID, tolerante la defecte si asigurand un timp de acces foarte bun. Ele se conecteaza la reteaua de calculatoare, iar datele sunt disponibile pentru toti utilizatorii din retea, in functie de drepturile de acces acordate de catre administrator. Sunt disponibile solutii NAS, atat pentru mediul business, cat si pentru utilizare casnica, iar preturile pot varia foarte mult in functie de caracteristicile si performantele acestora. Capacitatea de stocare este data de numarul si capacitatea disk-urilor atasate, precum si de configuratia folosita, iar datele pot fi accesate folosind diverse protocoale: HTTP, FTP, SMB, NFS, etc. O atentie deosebita trebuie acordata configurarii corecte a acestor dispositive, in special in ceea ce priveste securitatea lor.

ALTE SOLUTII DE BACKUP

Evident, nu putem sa uitam DVD-urile, cardurile de memorie, stick-urile USB, toate relativ ieftine, insa acestea ofera capacitate redusa de stocare si performante oarecum limitate.

Utilizarea solutiilor de backup va pot feri de neplacutele incidente ce implica recuperarea datelor, insa, in cazul in care aveti nevoie de astfel de servicii sau de sfaturi privind solutia de backup optima pentru Dvs, nu ezitati sa contactati specialistii QUARTZ Data Recovery.

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.