Informații Recuperare Date

WD My Passport 2TB – Studiu de caz

In urma cu cateva zile ne-am confruntat cu o situatie neplacuta, atat pentru noi cat si pentru un client. O sa  va povestesc in cateva cuvinte despre ce a fost vorba.

Acest client era posesorul unui hard disk extern Western Digital My Passport de 2TB, pe care avea stocate toate fotografiile de familie. Avand in vedere faptul ca hard disk-ul din calculatorul personal nu avea capacitate decat 160 de GB, majoritatea fotografiilor erau stocate pe disk-ul extern de 2 TB. Clientul avea obiceiul sa conecteze si sa deconecteze disk-ul tinandu-l in mana si miscandu-l in timpul functionarii. Rezultatul acestei utilizari incorecte a fost aparitia unor sectoare defecte care se inmulteau de la o zi la alta. Datorita faptului ca disk-ul se accesa din ce in ce mai greu, clientul s-a hotarat sa ne contacteze pentru o evaluare gratuita.

In urma aceste evaluari am concluzionat ca aproximativ 97% din date se puteau recupera la un pret de aproximativ 145 EURO + TVA, insa fiind persoana fizica putea beneficia de o reducere de 24%. Clientul a refuzat cotatia de pret, dorind sa incerce sa obtina o cotatie mai favorabila la o alta firma.

Deoarece pretul obtinut pentru recuperarea datelor la aceea firma a fost mai mare decat pretul oferit de QUARTZ Data Recovery, clientul s-a hotarat sa incerce sa recupereze datele singur, acasa, dupa ce in prealabil a vizionat cateva asa-zise tutoriale pe YouTube si a citit cateva articole pe Intenet. Rezultatul a fost mai mult decat catastrofal: nici un fisier recuperat, iar in urma acestei tentativei de recuperare a datelor, disk-ul scotea niste zgomote puternice. Cum datele erau mult prea importante, acesta s-a hotarat sa incerce recuperarea datelor la o a treia firma “specializata”, care insa si-a declinat competenta.

In cele din urma, clientul s-a intors din nou la noi pentru recuperarea datelor pierdute. S-au reevaluat inca o data posibilitatile de recuperare (de acesta data contra unei sume de 10 EURO + TVA) si s-au constatat avarii suplimentare ale disk-ului: capate de citire/scriere defecte si deteriorari masive la nivelul platanelor. Intr-un final, cu acceptul clientului am reusit recuperarea a aproximativ 75% din date (un procent mai mic decat cel estimat in urma primei analize) la un pret dublu fata de cotatia oferita de catre noi prima data.

A fost un caz neplacut pentru noi deoarece initial a fost refuzata o cotatie de pret mai mult decat corecta pentru client, o situatie neplacuta pentru client, deoarece intr-un final acesta a trebuit sa se multumesca cu o cantitate de date mai mica de date recuperate, platind un pret mai mare, insa intotdeauna 75% este mai mare si mult mai multumitor decat 0%.

Nu este cazul sa punem accent pe invatamintele ce pot fi trase din acest studiu de caz deoarece concluziile le puteti trage singuri!

QUARTZ Data Recovery SRL (https://www.quartz.ro)

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.