Baza de cunoștințe

Soluții de stocare NAS și SAN

Oricine a cautat solutii pentru backup-ul datelor a intalnit optiunile de stocare NAS si SAN. Termenul NAS este acronimul pentru Network Attached Storage, iar cel de SAN pentru Storage Area Netowork. Desi aparent sunt similare, totusi ele difera fundamental, indeplinind roluri usor diferite. Un sistem SAN este o retea de stocare, pe cand un NAS este un sistem de stocare atasat unei retele. Ambele sunt solutii foarte bune pentru backupul datelor pe termen lung.

Asemanari intre NAS si SAN

Ambele sisteme sunt sisteme de stocare redundante, ce utilizeaza tehnologii RAID, pentru combinarea suporturilor de stocare (HDD sau SSD) in sisteme performante ca viteza si tolerante la defectarea componentelor. Atat SAN-urile, cat si NAS-urile sunt sisteme dedicate, adresate celor care au nevoie de capacitate mare de stocare, dar si de un acces fiabil si stabil la date.

Diferente intre NAS si SAN

Sistemele SAN se conecteaza usual la servere prin fibra optica folosind Fibre Channel SCSI, pe cand NAS-urile se conecteaza in routere, folosing protocolul TCP/IP. SAN-urile sunt privite ca o solutie de stocare superioara, de mare performanta, pe cand NAS-urile sunt potrivite pentru solutii SOHO (Small Office / Home Office). Practic, adresarea datelor stocate pe cele doua dispozitive difera fundamental. In cazul SAN-urilor, accesul la date se face la nivel de bloc (blocuri de date), pe cand in cazul NAS-urilor se face la nivel de sistem de fisire. Pentru aplicatii avansate, accesul la nivel de bloc de date poate fi preferabil, in schimb pentru utilizari mai simple, se poate folosi cu succes adresarea la nivel de sistem de fisiere. SAN-urile se pot interconecta intre ele, in timp ce NAS-urile functioneaza ca un singur dispozitiv dedicat. Practic puterea SAN-urilor se bazeaza pe reteua lor, iar a NAS-urilor pe hardware-ul lor.

Alegerea NAS sau SAN

SAN-urile sunt potrivite pentru transferul rapid al volumelor mari de date insa necesita costuri si resurse considerabile. Ele sunt extensibile si scalabile si isi pot pastra performantele chiar si in cazul folosirii intensive.

NAS-urile sunt in general mai ieftine si mai usor de administrat, pretandu-se la aplicatii mai simple si de obicei specifice. Totusi, unele dintre ele pot fi destul de avansate si aproape la fel de rapide ca SAN-urile.

Desi cele doua sisteme au aplicabilitate diferita, decalajul dintre cele doua tehnologii tinde sa se reduca substantial, NAS-urile castigand tot mai mult teren.

Indiferent daca se utilizeaza un SAN sau un NAS, pierderile de date sunt posibile si probabile, datorita erorilor umane sau ale defectiunilor hardware. Pentru recuperarea datelor puteti folosi cu incredere serviciile QUARTZ Data Recovery, beneficiind astfel de experienta specialistilor in recuperarea datelor de pe aceste tipuri de sisteme. Trimiteti SAN-ul sau NAS-ul in laboratorul QUARTZ Data Recovery pentru o evaluare gratuita si o cotatie ferma de pret!

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.