Recuperarea de date: întrebări și răspunsuri
M-am hotarat sa scriu aceste randuri ca urmare a discutiilor pe care le avem cu potentialii nostri clienti atunci cand intram prima data in contact cu acestia, fie ca acest contact are loc telefonic, prin email sau direct la sediul nostru. Urmarind continutul discutiilor am observat ca in majoritatea acestora persista cateva intrebari ce devin definitorii in viitoarea relatie dintre noi si clienti. O sa raspund la cateva dintre ele cat mai detaliat, pentru a-i ajuta pe clientii nostrii sa inteleaga cat mai bine complexitatea procesului de recuperare a datelor, factorii care il influenteaza, dar si pentru a asigura transparenta in activitatea noastra.
1. Cat costa sa-mi recuperez datele?
Aceasta intrebare este printre primele pe care clientii ne-o adreseaza. Din pacate, procesul de recuperarea al datelor este unul complex si in desfasurarea lui trebuie luati in calcul o serie de factori pe care nu avem cum sa-i cunostem in faza initiala. Din acest motiv, este imposibil sa stabilim un pret daca nu efectuam o evaluare a suportului de date defect. In primul rand, este definitoriu tipul de defect ce a generat pierderea de date, cauzele acestuia si efectele produse. In functie de acest lucru se stabilesc pasii ce urmeaza a fi facuti pentru recuperarea datelor, timpul efectiv de lucru, piesele de schimb necesare si nu in ultimul rand resursele umane si intelectuale necesare a fi investite in finalizarea procesului. Aceste detalii sunt esentiale in stabilirea pretului. Dupa parcurgerea acestor etape se ia in calcul cantitatea de date dorita de catre client. In unele situatii (in special in cazul disk-urilor cu defecte de suprafata), cantitatea de date influenteaza timpul de lucru, aspect care se poate reflecta si in pret. Alt detaliu care influenteaza pretul poate fi sistemul de fisiere folosit. Este cazul recuperarilor de date la care intalnim coruperea acestui sistem (NTFS, FAT, Catalogul HFS, etc).
Asadar, fara o analiza preliminara a suportui de date defect nu se poate stabili o cotatie corecta de pret. Din acest motiv, Quartz Data Recovery ofera gratuit analiza preliminara in urma careia se stabileste pretul. Acest pret, impreuna cu celelalte detalii (timp de lucru, procent estimat de reusita, etc) pot fi sau nu acceptate de catre client. In cazul in care clientul refuza cotatia de pret oferita, acesta poate ridica suportul de date defect fara niciun fel de obligatie catre noi. Totusi, putem oferi preturi informative, bazate pe tipul de defect si de suport de stocare. Acestea pot fi gasite site-ul nostru la adresa https://www.quartz.ro/preturi/.
2. Cat dureaza analiza si evaluarea suportui de date?
Analiza gratuita se efectueaza, de obicei, in aproximativ 24 de de ore. Desigur, un rezultat prelimiar se poate obtine si mai devreme in regim de urgenta la cererea clientului, insa preferam sa parcurgem toate etapele pentru ca informatiile pe care le transmitem clientilor nostrii sa fie cat mai exacte.
Calitatea si corectitudinea informatiilor transmise clientilor nostrii reprezinta o dimensiune a profesionalismului si seriozitatii cu care abordam fiecare evaluare a suporturilor de date ce trebuie recuperate.
3. Cat dureaza procesul de recuperare al datelor?
Raspunsul la aceasta intrebare este conditionat tot de acea evaluare de care vorbeam mai sus. Timpul de lucru este dependent de tipul de defect si de cantitatea de date. De exemplu, daca vorbim despre disk-uri, timpul de lucru poate fi destul de mare in cazul disk-urilor cu defecte de suprafata, in special al celor lovite, scapate de pe birou, etc. In aceste cazuri recuperarea datelor se face lent deoarece starea suportului de inregistrare avariat nu permite folosirea tehnicilor de recuperare rapida. Cu cat cantitatea de date este mai mare, cu atat timpul de recuperare este mai lung. Daca ne referim la cardurile si stick-urile de memorie, timpul de lucru este dat de rapiditatea cu care se gaseste algoritmul dupa care controler-ul a stocat datele in memoriile flash. In momentul in care se finalizeaza evaluarea gratuita, se va cunoaste in linii mari durata procesului de recuperare.
4. Cum intru in posesia datelor recuperate?
Avand in vedere ca suportul de date defect nu se repara si in multe cazuri acesta se poate distruge complet in timpul procesului de recuperare a datelor, iese din discutie returnarea datelor recuperate pe acesta. Pentru intrarea in posesie a datelor recuperate sunt disponibile mai multe variante, in functie de optiunile clientului. Cel mai uzual mod este de a transfera datele pe un alt suport de stocare (disk extern, intern, stick de memorie, etc), suport ce ne va fi pus la dispozitie de catre client. Un alt mod de intrare in posesia datelor recuperate (pretabil foarte bine pentru clientii din provincie, insa dependent de cantitatea de date) este cel online (FTP, HTTP, Cloud, Email, etc). In general, modalitatea de livrare este un aspect la care noi suntem foarte flexibili, in functie de cerintele clientului.
5. Sunt si situatii in care datele nu se pot recupera?
Da. Din pacate sunt si astfel de situatii. De exemplu, in cazul disk-urilor pot fi situatii in care starea suportului de inregistrare (suprafata platanelor) nu mai permite recuperarea datelor, acestea nemaiexistand fizic acolo. Se poate intampla in special in cazul disk-urilor care au suferit socuri mecanice, mai ales in timpul functionarii. Lipsa pieselor de schimb si dificultatile de procurare a acestora, in special pentru modele rare, poate fi un alt factor ce nu permite recuperarea datelor. In ceea ce priveste suporturile flash (stick-uri, SSD-uri, card-uri de memorie), un obstacol major il constituie faptul ca la foarte multe modele continutul cip-urilor de memorie este criptat de catre controler, facand aproape imposibila extragerea datelor prin citirea individuala a cip-urilor si asamblarea informatiei.
Am intalnit foarte multe cazuri de suporturi de date devenite nerecuperabile in urma interventiei unor persoane neavizate, in incercarea de a recupera datele sau de a repara suportul de date defect. Pentru a maximiza sansele de reusita va recomandam sa apelati intotdeauna la profesionisti (https://www.quartz.ro).
QUARTZ DATA RECOVERY SRL
Articole similare
Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!
„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.
Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.