Ștergerea datelor de pe un SSD cu TRIM-ul activat
In cazul fisierelor sterse, recuperarea de date se bazeaza pe faptul ca, prin stergere fisierul nu dispare de pe dispozitivul de stocare ci sunt distruse numai informatiile de la nivelul sistemului de fisiere cu privire la stocarea fizica a respectivului fisier pe disk. Continutul efectiv al fisierului ramane in continuare salvat pana in momentul in care spatiul fizic pe care il ocupa acel fisier pe suportul de stocare este folosit pentru memorea altor fisiere.
Atunci cand se foloseste un SSD, performantele acestuia se degradeaza in timp. Pentru ca acesta sa fie mentinut in parametrii de utilizare optimi, este necesar ca celulele de memorie ale acestuia sa fie suprascrise periodic cu informatie. Pentru a facilitata acest lucru, SSD-urile au implementat in firmware functia TRIM, care lucreaza in stransa legatura cu sistemul de operare. Folosind functia TRIM, sistemul de operare informeaza SSD-ul care dintre celulele de memorie sunt folosite pentru stocarea datelor si care nu. Cele care nu sunt folosite, sunt suprascrise de catre software-ul intern al SSD-ului cu un pattern aleatoriu, uzual 00. Asadar, atunci cand se sterge un fisier, un sistem de operare cu functia TRIM activata, informeaza SSD-ul ce locatii de memorie sunt eliberate iar acesta suprascrie acele locatii. Rezultatul este o performanta crescuta a SSD-ului, insa acest lucru duce la imposibilitatea recuperarii ulterioare a datelor.
Avand in vedere ca majoritatea sistemelor de operare moderne si a SSD-urilor actuale au implementata acesta functie, putem afirma ca recuperarea datelor sterse de pe aceste dispozitive este aproape imposibila. Pentru mai multe infomatii puteti contacta oricand specialistii QUARTZ Data Recovery.
Articole similare
Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!
„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.
Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.